Lavender Tihany

Specialty kávé – mit is jelent ez?

Az utóbbi idők egyik nagy trendje a specialty kávé, mindenhol erről hallani. Ha szereted a finom kávékat, és odavagy a levendula kellemes illatáért, akkor ez a tökéletes cikk számodra. Megtudhatod, hogy miért lett olyan népszerű a specialty kávé, és azt is, hogy miért is olyan egyedi a mi tihanyi levendulás verziónk.

Az alapoktól…

Egyre többet hallhatunk, olvashatunk a specialty kávéról, de azt gyakran elfelejtik elmondani nekünk, hogy egyáltalán miben más a specialty kávé, azt leszámítva persze, hogy sokkal drágább.

A válasz nagyon egyszerű, a „specialty kávé” megnevezés a nagyon magas minőségű kávékat fémjelzi. Az erre kijelölt zsűri pontozza a különböző kávékat a kávébab, szüretelési és pörkölési technikák alapján. A skálán 80 pontot kell elérni a 100-ból ahhoz, hogy egy kávé megkapja a specialty megnevezést.

Természetesen nem kaphatja meg akármilyen kávé ezt a kitüntetést, csak bizonyos régiókban vannak olyan körülmények, hogy ilyen magas minőségű kávét lehessen termeszteni.

 

Brazília

Az egyik ilyen régió a világ legnagyobb kávétermesztő országában, Brazíliában található. A kávénk Sao Paulo környékéről származik, az ottani vasban gazdag talajnak, kedvező éghajlatnak és a több mint 1000 méteres tengerszint feletti magasságnak köszönheti komplex, édeskés ízét.

A megfelelő pörkölés azért fontos, mert segít kihozni, felerősíteni a kávébabra jellemző ízjegyeket, karakteres vonásokat. Nekünk egy díjnyertes magyar kávépörkölő segít abban, hogy a végeredmény tökéletes legyen.

A Lavender Tihany kávéja

Az alap egy brazil specialty kávé, 100% arabica, azon belül bourbon, single origin. Hogy ez a sok dolog mit jelent, mindjárt megtudod.

Az arabica kávé egyike a négy kávéfajnak, amit megkülönböztetünk, azok közül a legmagasabb minőségű. Ehhez mérten nagyon sok tényezőnek kell megfelelőnek lennie ahhoz, hogy arabica kávét lehessen valahol termeszteni. Megfelelő talaj, magasság, éghajlat.

A bourbon az arabicán belül egy fajta, Yemenből származik a Le Réunion szigetről, amit korábban Bourbon szigetnek is hívtak, innen kapta a nevét. Később került a francia gyarmatról Latin-Amerikába, ahol elsősorban Brazíliában termesztik. Jellegzetes természetes édessége miatt világszerte kedvelik.

Single origin, a gyökerek. A single origin szintén egy olyan fogalom, amivel gyakran lehet speciality kávék hátulján, vagy kávézók tábláin találkozni. A jelentés sokkal egyszerűbb, mint amilyennek hangzik, csak annyit tesz, hogy a kávészemek egyetlen helyről, farmról, termesztőtől származnak, nem keverik őket semmilyen másfajta kávészemmel, így pontosan be tudjuk azonosítani, hogy a kávénk honnan származik.

A single origin ellentéte a blend, ami több, különböző helyről származó kávé keveréke.

A kávé igazi jellegzetességét a 100%-os tihanyi levendula illóolaj adja, ami a pörkölés során kerül a kávéhoz. A kész, lefőzött kávénak már az illata is egy levendulamezőre emlékeztet, a lágy levendulás íz pedig a lecsengésnél köszön vissza. Az enyhe levendulás íz tökéletesen párosul az édeskés, kesernyés speciality kávé ízével, így egy nagyon kiegyensúlyozott csésze kávéról beszélhetünk.

A levendulás kávédat megvásárolhatod szemes és frissen őrölt kivitelben is, ahogy neked tetszik.

Nespresso kompatibilis kávékapszulánkat a fentiektől eltérően illóolaj helyett természetes levendula aromával készítjük és egy kis extra ízesítéssel is megspékeljük a komplexebb ízélmény érdekében. Kitalálod mi az? 😉

Néhány extra tipp a kávé szerelmeseinek:

Ha meguntad, hogy minden reggel ugyanazt az espressot vagy cappucinot iszod, és egy kis változatosságra vágysz, akkor mutatunk pár egyszerű tippet, hogy hogyan tudod feldobni a kávédat.

Az első ital az espresso narancs. Nagyon könnyű dolgod lesz, csak főzz le egy espressot és önts bele valamilyen narancslevet. Pár jégkocka és egy kiváló hűsítő koffeines italt kapunk, ami tökéletes egy napközbeni kávézáshoz.

A másik jelenlegi kedvenc az espresso tonic. A recept szintén nem túl bonyolult, espresso, valamilyen tonic (akár levendulás) és jégkocka. A végeredmény a tökéletes nyári drink, különösen, ha a Balaton partján fogyasztod.

Ha kedvet kaptál a kávézáshoz, vagy kipróbálnád valamelyik receptet, be tudod szerezni a hozzávalókat a webshopban. Jó kávézást!

Vélemény, hozzászólás?