Uncategorized @hu

Minden, amit a tihanyi levenduláról tudni szeretnél

Szeretnél egy igazán különleges és emlékezetes élmény részese lenni?

A Lavender Tihany világa Rád vár a Balaton egyik legnépszerűbb turisztikai célpontján, Tihanyban. Nem egy egyszerű látványosságot vagy boltot képviselünk, hanem egy élményvilágot, mely magában foglalja a tihanyi levendulatermesztés és feldolgozás hagyományait.

A Tihanyi-félsziget a Balaton egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, és nem véletlenül. A régió gazdag történelmi és kulturális örökségekkel és mesés természeti kincsekkel rendelkezik, amelyek vonzzák a látogatókat egész évben. Tihanyban hosszú múltra visszavezethető levendula ültetvények gondozása és a levendulatermesztés, napjainkra pedig helyi termelők foglalkoznak a tihanyi levendula művelésével, lepárlásával és feldolgozásával.

MIKORRA NYÚLIK VISSZA A TIHANYI LEVENDULA TÖRTÉNETE?

Az első töveket Dr. Bittera Gyula ültette 1926-ban, amit Franciaországból, Provance-ból hozott. Így terjedt el Tihanyban a provence-i levendula, azaz a levendula angustifolia. A félsziget vulkáni alapkőzete, déli fekvése és mediterrán klímája értékesebb illóolajat eredményezett, mint az eredeti francia alapanyagból párolt olaj. Így vált a Tihanyban telepített levendula virághírűvé, mivel minőségét tekintve még a Franciaországban termesztett levendulánál is jobb lett.

A levendula első fénykora az 1950-es évekig tartott, ekkor lepárló is működött a faluban. Azonban az államosításkor pusztulásnak indultak a levendulaföldek. A ma is látható mezőket a ’90-es évektől kezdték újra telepíteni, Zátonyi Zsigmondnak és Zátonyi Szilárdnak köszönhetően.

Napjainkban Tihany legnagyobb levendulaföldjei a Külső-tóval szemben találhatóak, ám a településen több helyen is futhatunk kisebb levendulaültetvényekbe.

CÉLUNK, HOGY TOVÁBB VIGYÜK A TIHANYI LEVENDULA HÍRÉT

2019-ben egyedülálló módon létrehoztunk a Lavender Tihany Látványlabort és Levendula Lepárlót, melynek köszönhetően végig követhető a levendula útja az ültetvényektől, a lepárláson át, egészen a kézzel készült natúrkozmetikai késztermékekig. Legfőbb célunk, hogy az ide érkezők számára teljeskörű élményt nyújtsunk, hogy megismerhessék a tihanyi levendula történetét, az értékes illóolaj kinyerésének folyamatát és azt, hogy miképp készítjük magas minőségű natúrkozmetikai termékeinket. Gyere és legyél Te is szemtanúja a lepárlás és termék készítés folyamatának ezen a nyáron!

TUDTAD?

? natúrkozmetikumaink vegán, állatkísérlet mentes termékek
? szakgyógyszerész által összeállított egyedi receptúra alapján készítjük őket
? tihanyi látványlaborunkon kívül nincs máshol gyárunk
? illóolajunk gyógyszerkönyvi minőségű
? gasztronómiai termékeinket más környékbeli kisvállalkozásokkal közösen valósítjuk meg

MIÉRT IS JÓ A TIHANYI LEVENDULA ÉS ÉRTÉKES ILLÓOLAJA?

A levendula egy csodás gyógynövény, amelyet az emberiség évszázadok óta használ. Az illatos, lila virágokkal rendelkező növény számos felhasználási módja miatt széles körben elterjedt. Az alábbiakban hoztunk néhány példát a legelterjedtebb felhasználási módokra:

Fontos, hogy kizárólag a 100% tisztaságú levendulaolaj használatával érhetjük el a kellő gyógyhatást, silány minőségű olajok, parfüm olajok csupán az illatosítást szolgálják.

Gyógyászati felhasználás: A levendula gyulladáscsökkentő, nyugtató és fájdalomcsillapító hatású. A levendulaolajat gyakran használják masszázsolajként, míg a levendula tea stresszoldó, enyhíti a szorongást és álmatlanságot. Emellett javítja az emésztést és enyhíti a gyomorproblémákat.

Szépségápolás: A levendula antioxidánsokban gazdag, így segít megelőzni a bőr öregedését. A levendula illóolajat számos bőrápolási termékben megtaláljuk, mint például krémekben, testápolókban, arckrémekben és samponokban.

Aromaterápia, illatosítás: A levendula kellemes illata miatt gyakran használják illatosítóként. Az illatát diffúzorokban, aromalámpákban, légfrissítőként, szappanokban és parfümökben is használjuk.

Étkezési célú felhasználás: A levendulát egyes ételek ízesítésére is fel lehet használni, különböző ételek és italok különleges kulináris élményt nyújtanak levendula hozzáadásával

LEVENDULA ÉLMÉNY

A Lavender Tihanyban egyedülálló élménnyel várunk mindenkit, aki szeretné interaktív módon megismerni a tihanyi levendulatermesztés és feldolgozás hagyományait. Csapatunk magas szakértelemmel áll rendelkezés a „levendulás utazás” során! Segítségünkkel közelebbről ismerkedhettek meg a levendulával és annak számotokra szükséges jótékony hatásaival!

GYERE ÉS ÉLD ÁT A TIHANYI LEVENDULA ÉLMÉNYT ÁPRILIS 15-ÉN A LAVENDER TIHANY WORKSHOPOK KERETEI KÖZÖTT!

További információk: https://www.facebook.com/events/237409835327768/?ref=newsfeed

Vélemény, hozzászólás?